Bahasa:   Tulisan:  
A-
A
A+
B
R
G
B

Perutusan Pengarah

Assalamualaikum wbt,
Salam 1 Malaysia dan Salam 1 ICU,

Selamat datang ke laman web di Pejabat Pembangunan Negeri (SDO) Wilayah Persekutuan. Seluruh kakitangan PPPN Wilayah Persekutuan menyambut kedatangan tahun 2016 dengan penuh semangat dan keazaman dan mengikut pelan ditubuhkan oleh Kerajaan Persekutuan. Pada tahun 2016 dijangka lebih kompetitif dan mencabar yang perlu dihadapi oleh semua penjawat awam. Petugas SDO Wilayah Persekutuan perlu bekerja sebagai satu pasukan dan pro-aktif mengikut motto ICU yang menekankan VAS konsep iaitu Volume, Ketepatan dan kelajuan.

Pemantauan dan Penilaian Projek Rancangan Lima Tahun Malaysia
Aktiviti-aktiviti pemantauan dan penilaian ke atas projek-projek pembangunan Kerajaan Persekutuan oleh kementerian, jabatan dan agensi akan kekal sebagai fokus utama SDO Wilayah Persekutuan dan menjanjikan pencapaian yang lebih baik daripada tahun-tahun sebelum ini.

kesejahteraan rakyat – ‘Kemiskinan bukan untuk diwarisi’
Jadi walaupun aktiviti pembasmian kemiskinan bandar yang merangkumi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. kesejahteraan rakyat telah menjadi agenda utama semasa kita memastikan nasib rakyat terbela melalui sistem pemantauan e-Kasih yang merupakan alat utama dalam membasmi kemiskinan. Di Wilayah Persekutuan, fokus utama adalah untuk memastikan setiap Ketua berdaftar rumah dengan e-Kasih adalah untuk menerima bantuan.

Istimewa untuk rakyat
projek-projek infrastruktur asas dan awam (PIA / PIAS) yang melibatkan aktiviti penyelenggaraan dan menaik taraf kemudahan asas dan awam akan dilaksanakan pada tahun 2014. Projek-projek yang melibatkan orang memerlukan akan menjadi sebahagian daripada aktiviti yang akan dilaksanakan di semua 13 kawasan Parlimen Wilayah Persekutuan.

Web-Site sebagai rangkaian komunikasi antara rakyat dan kerajaan
Hasil daripada pembangunan teknologi, komunikasi adalah lebih mudah tanpa mengira jarak atau lokasi. Rakyat dan Kerajaan dapat untuk berhubung dengan tergesa-gesa dan meringankan melalui aplikasi teknologi sebagai contoh dalam penggunaan laman web. Adalah menjadi harapan pentadbiran yang web-laman web ini akan menjadi salah satu kaedah yang menghubungkan orang ramai dan Kerajaan. Melaluinya, orang akan tahu dalam contoh aktiviti yang membawa oleh SDO Wilayah Persekutuan sebagai maklumat akan menyampaikan dengan cepat dan berkesan, selaras dengan harapan dan dasar Kerajaan untuk menyebarkan maklumat dan menyediakan perkhidmatan dalam talian, berkesan. Ini web-laman web juga menyediakan maklumat mengenai organisasi dan pegawai-pegawai untuk dihubungi bagi memudahkan interaksi dan komunikasi dua hala antara pegawai-pegawai dan orang-orang kerajaan.

Selepas ini, marilah kita bersama-sama meneruskan perjalanan kita melalui tahun 2016 dengan memuji tuhan al-besar dan bergerak ke hadapan untuk kejayaan besar pada tahun-tahun akan datang, insya-Allah. Kakitangan SDO Wilayah Persekutuan perlu responsif daripada tahun-tahun sebelum ini, sebelum kita boleh mengubah ICU kepada agensi pusat yang sangat baik dan prestij tanpa sampingan lapisan konsep 1 ICU, 1 Hati, 1 Tindakan. Akhir sekali, selamat melayari web-laman web rasmi SDO Wilayah Persekutuan dan mudah-mudahan, web-laman web ini dapat memberikan sedikit dalam penglihatan ke dalam SDO Wilayah Persekutuan.
Semoga pada tahun 2016,